Jämställdhetsarbete kräver machete, snöskor och akutväska - minst

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/4dAgJa/vi-vill-forandra-synen-pa-svensk-jamstalldhet

Jag läser debattartikeln i Aftonbladet och jobbar på att se som du gör. Men det går inte. Nej, Ebba Hermansson, du vill inte alls förändra synen på svensk jämställdhet, du vill backa bandet och cementera.

Jag tror också på kvinnors förmåga och ambition. Till 100 % och lite till. Men jag tror inte för en sekund att vi får ett mer jämställt samhälle genom att stanna upp och backa bandet. Jag tror inte för ett enda ögonblick att vi kan bryta ny mark utan en modig, ansvarstagande politik som vågar fatta tuffa, obekväma beslut. (Sedan är det oerhört viktigt att vi inte tappar bort människor i bakvattnet, men även det är politikernas ansvar.)

Jag älskar minsta motståndets lag. Det är mitt motto. Men när det kommer till jämställdhetsarbete är det inget alternativ. Sverigedemokraternas politik erbjuder en 8-filig nyasfalterad motorväg bakåt. Jämställdhetsarbete som förändrar samhällsstrukturerna i grunden kräver dock machete, snöskor och akutväska. Minst. Där har du det fria valet. Vad skulle du välja?

Sverige må var ett av världens mest jämställda länder, men faktum är att ingen av oss egentligen vet vad 100 % jämställdhet och jämlikhet betyder. Ingen av oss har varit där. Det har aldrig existerat. 

Så, Ebba Hermansson, hur skitjobbigt det än är att inse att vi inte är så fria i viljan som vi tror, så är det bara att tugga i sig. Alla val vi gör kommer ur våra egna referensramar och omständigheter. Så långt det fria valet. Men vi lever alla i samma samhälle. Grunden för våra erfarenheter är desamma. Vi är alla mer eller mindre fångna i normativt tänkande och beteende. Av gammal ohejdad vana. Hur skitjobbigt det än är att inse. Det är bara att tugga i sig. 

DET handlar inte om kvinnoförakt. Det är realism. Därför behöver vi en jämställdhetspolitik som bryter ny mark för den framtid som kanske kan bli jämställd och jämlik en dag. Det kommer inte att hända av sig själv. Och aldrig med Sverigedemokraternas vid makten.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln