Utan kvinna - ingen jul

Rävsaxen blogginlägg: Utan kvinna - ingen jul

Fortsätter på temat i mitt förra blogginlägg. Om alla dessa ansvarsområden som ligger på kvinnan, vare sig hon vill eller inte. Som hon tar ansvar för eftersom det annars inte blir något. Jul, till exempel. Check this out: Tre av fyra kvinnor uppger att en kvinna projektleder julen. Hela 62 % av de tillfrågade* kvinnorna upplever att de själva får axla rollen, medan 15 % av kvinnorna istället svara att det är deras egen eller partnerns mamma som gör jobbet. En kvinna likt förbannat med andra ord. Många kvinnor blir det.

Bara 24 % av de tillfrågade männen menar att de själva projektleder familjens jul. 

Av de tillfrågade, både män och kvinnor, uppger endast 3 % att det är deras egen eller partners pappa som ansvarar för julfirande. En högre siffra hade förvisso fått mig att ramla av stolen av förvåning, men ändå. 3 % gubbar, skämmes!

Gruppen sammanboende med barn gör det hela ännu sorgligare. Här uppger bara 10 % av männen medan hela 67 % av kvinnorna att de själva är familjens projektledare inför julen. Lägg till detta:  En studie från Försäkringskassan visade på en samvariation mellan uttaget av föräldraledighet och ansvaret för det obetalda arbetet i hemmet efter föräldraledigheten slut. Den (oftast kvinnan) som tog ut en större del av föräldraledigheten fick även senare ta ett större ansvar för det obetalda arbetet, där ingår även högtider, födelsedagar, skolavslutningar och dylikt.

Osökt tänker jag på siffrorna jag skrev om i mitt förra blogginlägg. Siffrorna som tydligt visar på den ojämställda hälsan och kvinnorna som blir sjuka av stress. Det är hard core. Det här är hard core. Det är inget hittepå. Så här ser det ut. Ansvaret för julen är bara en liten del, men snedfördelningen kommer att rulla på i all evighet. Om inte vi kvinnor säger ifrån, lägger ned, backar ur. Sluta martyra dig genom julen, släpp sleven och bara vägra. Det är mitt tips.

Om du lever i en familj med man och barn, sätt dig ned och prata med dina barn, om de är stora nog att förstå. Det är ju för dem du framför allt gör det, hela jultjohejet, eller hur? Berätta om hur det ser ut, berätta att du inte vill ta allt ansvar längre, säg att du kommer att lämna över det mesta till pappa i år och att det sannolikt inte blir som vanligt. Jag lovar, de kommer att förstå, barn har bra koll på det här med orättvisor. Det behöver inte vara svårare än så. Och du mamma/mormor/farmor/svärmor som arrangerar jul år ut och år in, gör samma sak; outsourca förberedelserna till din man, dina söner och svärsöner. Låt det bli som det blir. Vad är det värsta som kan hända? En havererad jul? Ok, fine, då blir det en utomordentligt bra början på en diskussion om jämnare fördelning. Vad har Du att förlora?

Släpp projektledarrollen och utmana normerna - för ökad jämställdhet.
Lycka till! Det lär, om inte annat, bli intressant.

* Källa:
Novus: https://www.arbetsvarlden.se/tco-novus-kvinnor-far-oftast-ansvara-for-julen/

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln