Kontakta Rävsaxen:

#angrybyage. Sånt som händer med tiden. När ögonen väl har börjat fastna på strukturella orättvisor är det snart omöjligt att se bort. Omöjligt att bli annat än förtvivlad, frustrerad och förbannad. Jag blir bara argare och argare. Och det är rätt befriande.

Feminism är en samling ideologier och rörelser som fokuserar på att alla, oavsett kön, ska få samma ekonomiska, politiska och sociala rättigheter, ansvar och möjligheter. En feminist vill ändra på den strukturella ojämställdheten i samhället, det vill säga att män som grupp har mer makt än andra grupper. En feminist tycker att kvinnor och transpersoner ska ha lika rättigheter och villkor som män, varken mer eller mindre. 


Radikal feminism anser att hela samhället innehåller en könsmaktsordning - i feministisk litteratur kallad patriarkatet - som håller alla kvinnor i ständigt förtryck. Exempel på detta förtryck är pornografi, prostitution och partnermisshandel. Ordet radikal kommer från latin och handlar om att söka roten eller källan, det handlar alltså inte om att vara radikal, som i extremist. Radikalfeminister tycker att kvinnor ska ha lika rättigheter och villkor som män, varken mer eller mindre.

Rävsax är förrutom ett jaktredskap även ett öknamn på kvinnans könsorgan. Rätt riskigt men ändå helt rätt i sammanhanget. I bildlig betydelse, "sitta i en rävsax", betyder det att ha hamnat i svår knipa som en inte vet hur en ska klara sig ur. Rävsax, limbo, dödläge, Moment 22. Kvinnolivet.

Anlita en normkritisk skribent

Du kan även anlita mig som skribent om du önskar normkritiska, ifrågasättande och allmänt obekväma artiklar, blogginlägg, krönikor eller liknande. Fråga gärna, jag bits inte. I alla fall inte om du ber snällt.

Jag jobbar dock aldrig gratis eller till underpris. Det är inte ens nära. Be mig inte, fråga aldrig. Det finns inte utrymme för sådant i en utmattad tillvaro. Vänligen respektera. Däremot samarbetar jag gärna med och lyfter andra grymma vardagsaktivister. Alldeles gratis. Tipsa mig. Det är ju så vi bäst gör skillnad. Tillsammans.

Du når mig enklast via mail: halloj@ravsaxen.se